Kysymys pohdituttaa usein monia vanhempia. Vauvan syntymä on parisuhteelle kriisi, jossa roolit muuttuvat. Joitakin tilanne haastaa enemmän, toiset taas löytävät uuden arjen helpommin.
Kun pariskunta saa lapsen, elämä menee usein mullin mallin. Alkuvaiheessa moni elää vauvakuplassa, mutta aika pian alkaa arki ja uusi elämänvaihe, jossa moni asia on toisin ja parisuhde on usein koetuksella.
Ennen lapsen tuloa vanhemmat ovat usein viettäneet sellaista elämää, jossa ovat saanet mennä ja tulla niin kuin itse haluavat. Vauvan synnyttä, se onkin vauva, joka määrittää menoja ja aikatauluja. Elämä on usein ilon ja onnen täyteistä niin kuin aina, uusi elämänvaihe haastaa monella tavalla. Aikaisemmin itsenäisen aikuisen tulee löytää uusi rooli vanhempana, tämä vaikuttaa myös vanhempien keskinäisiin suhteisiin
Tutkimukset osoittavat, että usein lapsen saaminen muuttaa aikaisemmin tasa-arvoisen pariskunnan roolit perinteisiksi. Toinen vanhemmista hoitaa kodin ja toinen taas toimeentulon. Nämä perinteiset roolit jäävät helposti myös päälle, vaikka molemmat vanhemmat palaavat työelämään.
Oma aika ja uni on kortilla ja väsymys saattaa aiheuttaa riitaa. Taloudellinen tilanne voi olla haastava ja työelämä vaatii omansa. Voi olla, että vanhemmilla on erilaiset käsitykset perhe-elämästä ja kasvatuksesta. Asioista olisi hyvä ja tärkeä keskustella jo vaikka etukäteen ja ennen lapsen syntymää. Lapsiperheen arjessa voi usein tuntua siltä, että keskustelulle ei ole aikaa ja tällöin arjen haasteet voivat päästä kasvamaan isoiksi ongelmiksi, jotka koettelevat myös parisuhdetta.
Vauvavaiheen jälkeen alkaa pikkulapsiarki, jolloin molemmat vanhemmat usein jo ovat töissä, ja vanhempien yhteinen aika on edelleen vähäistä. Lapsen tarpeet menevät ja niiden tuleekin mennä vanhempien tarpeiden edelle, mutta toisaalta jos vanhemmat eivät voi hyvin, ei lapsikaan voi hyvin.
Parisuhdetta voi hoitaa monella tapaa. Joillekin se on sitä, että tsempataan toisiaan jaksamaan, autetaan toista arjessa tai vaikka se, että muistetaan toista pienillä yllätyksillä. Jotkut hoitavat parisuhdettaan järjestämällä yhteistä aikaa, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa viikon lomamatkoja, eikä edes luksusviikonloppuja, vaan voi olla yhteinen harrastus, yhdessä ulkona syöminen, ulkoilu yhdessä tai vaikka kauppareissu, jonka aikana vanhemmat ehtivät rauhassa jutella. Arjen tohinassa yhteinen keskustelu jää helposti liian vähälle. Tämä taas voi johtaa väärinymmärryksiin ja riitoihin, kun kiireessä sanotaan jotain, jonka toinen kuulee eri lailla. Jos yhteistä aika ei ole eikä ikinä ehdi jakamaan ajatuksia, voi toisesta tulla vieras. Ulkomaanmatkoja tärkeämpiä ovat ne yhteiset useammin toistuvat hetket arjen keskellä.
Tärkeintä on, että osapuolet tuntevat, että ovat toisilleen tärkeitä ja rakastettuja, joskus ruuhkavuosien pahimpina hetkinä voi parasta parisuhteen huoltoa olla se, että sanoilla ja teoilla osoittaa rakkauttaan.
Commenti