top of page
Etsi
  • Mia Montonen

Perheiden uniongelmia ei tulisi vähätellä!

Päivitetty: 13. elok. 2020


Vanhempien kokema väsymys on tavallista. Joskus väsymys voi olla merkki alkavasta uupumuksesta, usein väsymyksen taustalla on kuitenkin perheen uniongelmat.


Suomessa puhutaan nykyään aika paljon unettomuudesta, mutta usein pikkulapsiperheen uniongelmia vähätellään. ”No ne kuuluvat asiaan”, ”Vauva valvottaa aina”. Ja totta onkin, että pienen vauvan kanssa vanhemmille syntyy helposti univajetta, jos pieni vauva syö tiheästi öisin ja ei ole vielä löytänyt rytmiään. Ajoittainen huonosti nukkuminen tai univaje, ei vielä ole suuri ongelma, mutta jos tilanne jatkuu pitkään voi siitä tulla iso ongelma.

Perheen uniongelmiin voi olla eri syitä. Voi olla, että vauvalle jää yö syöminen päälle, vauva on tottunut käyttämään rintaa turvanaan tai lapsi heräilee öisin ja tarvitsee vanhemman viereensä, jotta nukahtaa uudestaan. On aika tavallista, että kun lapsi nukahtaa uudestaan joskus nopeastikin, vanhempi jää kuitenkin valvomaan. Joskus vanhempi saattaa itse olla huono nukkuja, jolloin jo lapsen satunnaiset yö heräämiset voivat johtaa pahaan unettomuuteen. Oli syy mikä tahansa, seurauksena on kuitenkin väsynyt vanhempi.


Kaikki joskus valvoneet tietävät, että väsyneenä kaikki tuntuu hankalammalta, tämä koskee myös pienten lasten vanhempia. Monet vanhemmat tietävät kyllä, että jos syynä on lapsen tiheä yöllä syöminen tai rinnan käyttö tuttina, voi yli puolivuotiaalle lapselle opettaa itsenäistä nukahtamista tassuhoidolla, mutta väsyneenä itkevän lapsen rauhoittaminen uusilla keinoilla voi olla mahdotonta. Yöllä väsyneenä on niin paljon helpompi käyttää lapsen rauhoittamiseen sitä tuttu ja varmasti toimivaa keinoa.

Uniongelmat saattavat herättää väsyneessä vanhemmassa voimakasta huonommuuden tunnetta. Painetta lisää helposti sosiaalinen media ja blogit, jossa täydellisten vanhempien täydelliset lapset nukkuvat läpi yön. Se että tassuhoitoa ei saa toteutettua lisää tunnetta siitä että ”minusta ei ole vanhemmaksi”.


Pikkulapsiperheen väsymys voi pitkittyessään johtaa vanhempien masennukseen, parisuhteen ongelmiin ja jopa perheväkivaltaan. Siksi onkin tärkeää, että väsymystä ei vähätellä vaan se otetaan tosissaan. Joskus jo se, että asiasta pääse puhumaan ja väsymystään saa itkeä sitä kuuntelevalle ihmiselle voi auttaa. Toisen kanssa rauhassa keskustellen voi myös löytyä ne omat ja oman verkoston voimavarat ja keinot millä uniongelmia ja väsymystä lähdetään purkaman. Yksin väsyneenä kun helposti ei näe metsää puilta.



29 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page