top of page
Etsi
  • Mia Montonen

Miksi työnohjaaminen on niin kivaa?

Työnohjauksen päivänä on hyvä pysähtyä miettimään miksi minä haluan olla työnohjaaja

Näin työnohjauksen päivänä on hyvä pysähtyä pohtimaan työnohjausta. Nyt maaliskuussa minulla tulee täyteen yhdeksän vuotta työnohjaajana. Välillä yritin jo lopettaa, mutta en vaan malttanut, koska pidän työnohjaamisesta niin paljon. Jäin pohtimaan mikä minua työnohjaamisessa viehättää, miksi se on niin kivaa, vaikka välillä työnohjaus voi olla myös todella raskasta.


Minä kaipaan vaihtelua ja vaikka se ulkopuolisesta ei siltä vaikuta, on jokainen työnohjausprosessi ja jokainen työnohjauskerta erilainen. Ikinä ei tiedä mitä odottaa ja vaikka kuinka yrittää valmistautua, aina voi tulla yllätyksiä vastaan. Toisaalta monet asiat toistuvat ja monet ilmiöt ovat samoja kontekstista riippumatta. Ja välillä ei todellakaan mene niin kuin oli tarkoitus ja joskus koen työnohjaajana epäonnistuneeni.


Tulevan kollegan kanssa kävin viime syksynä keskustelua siitä mistä tiedän, että työnohjauskerta on ollut onnistunut. Jos sitä ei kysy asiakkaalta, sitä ei tiedä. Eikä asiakkaat aina kehtaa sanoa, jos kerta on ollut huono. Joskus voi käydä niin että työnohjauksen merkitys avautuu vasta paljon myöhemmin. Hetket, jotka työnohjaajana koen merkityksellisinä, ovat esimerkiksi ne kohdat, jolloin asiakkaat oivaltavat jotain uutta, hetket, jolloin joku asia selkeästi nytkähtää eteenpäin tai ne työnohjauskerrat, joissa tunnelma muuttuu ahdistavasta tai kireästä helpottuneeksi.


Olen ohjannut hyvin erilaisia prosesseja ja lyhyet ja pitkät prosessit eroavat toisistaan hyvin paljon. Lyhyissä prosesseissa on mielestäni tärkeää määritellä työnohjauksen tavoite selkeämmin. Itse koen että lyhyet prosessit ovat enemmän valmennuksen kaltaisia. Pitkissä prosesseissa (useamman vuoden) työnohjauksen tavoite voi olla laajempi ja se voi myös muuttua prosessin aikana. Pitkissä prosesseissa päästään usein paljon syvemmälle ja vaikeampiin asioihin, toisaalta pitkiin prosesseihin kuuluu kokemukseni mukaan myös kertoja, jolloin pystyllään aika pinnalla.


Työnohjauksessa minua viehättää monipuolisuuden lisäksi se, että saan tehdä ihmisten kanssa töitä. Saan tukea ihmisiä työssään ja saan auttaa heitä ja heidän tiimejänsä kehittymään ja uudistumaan. On se vaan niin kivaa 😊

Hyvää työnohjauksen päivää!

Mia


6 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page