top of page
Etsi
  • Mia Montonen

Vanhemmuus voi aiheuttaa uupumusta!

Pienen vauvan ja taaperon äitinä olin neuvolassa ja neuvolan terveydenhoitaja kysyi, miten menee. Vastasin että ”just nyt on aika rankkaa”. Tähän terveydenhoitaja totesi että: no pienet lapset pienet murheet, isot lapset isot murheet. ”Odota vaan, kun he ovat teiniässä, sitten se vasta rankkaa onkin.”

Tästä on melkein parikymmentä vuotta aikaa, mutta tämä on edelleen valitettavan tavallista. Kaikki voivat varmaan yhtyä siihen, että tämä vastaus ei ole hyvä tapa kohdata vanhempaa, joka on väsynyt.


) perheen univaikeuksilla on selvä yhteys vanhemman uupumuksen. Muuten vanhemman uupumuksen syynä on ennen kaikkea ulkoapäin tulevat suorituspaineet. Myös erilaiset tausta ja stressitekijät (esim. erityistarpeinen lapsi ja talousvaikeudet) vaikuttavat uupumuksen syntyyn.


Vanhemmuuden uupumusta kuvaa tilanne jossa vanhempi:

- kokee suurta väsymystä

- kokee tympääntymistä roolissaan vanhempana

- kokee tunnetasolla etäisyyttä lapsiin

Eli lyhyesti sanottuna vanhempi kokee vanhemmuuden negatiivisena.


Miksi vanhemman uupumuksesta on niin tärkeä puhua? Oman urani aikana on puhuttu paljon vanhemmuuden tuesta ja tilanne on tiedostettu, mutta siitä huolimatta vaikuttaa siltä, että ulkoa tulevat paineet ovat vain lisääntyneet, erityisesti somen takia. Miksi näin, siihen ei ole selkeää vastausta. Yksi mahdollinen syy on, että toimenpiteet ja tuki kohdentuu väärin. Lisäksi monia palveluita on viime aikoina supistettu ja noin reilu 10 vuotta sitten kehitettyjä perhevalmennuksen kertoja on vähennetty.

Uupumuksella voi olla vakavat seuraukset. Yksilötasolla uupumus voi johtaa masennukseen, päihteiden käyttöön sekä parisuhdeongelmiin. Lapsille seuraukset voivat olla vakavat, koska pahimmillaan vanhemman uupumus voi johtaa väkivaltaan ja laiminlyöntiin. Nämä ovat inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita. Olisikohan vanhempien uupumus myös yksi syy laskevaan syntyvyyteen? Uupunut vanhempi tuskin halua lisää lapsia


Mikä auttaisi uupumassa olevaa vanhempaa? Alkavaan uupumukseen voi auttaa jo se, että vanhempi saa itselleen omaa aika. Mutta jos syy vanhemmuuden uupumukselle on ulkoa tulevat paineet, niin vielä tärkeämpää on mielestäni kohdata, kuunnella ja ottaa vakavasti se, kun vanhempi sanoo, että on rankkaa, tai että hän on väsynyt. Vanhemmalle tulisi tarjota keskusteluapua, jossa vanhempi voi yhdessä ulkopuolisen kanssa työstää omia tunteita ja omaa kokemusta vanhemmuudesta, keskustellaan paineista ja siitä mistä ne syntyvät ja miten niistä johtuvat.


Vanhemman omien voimavarojen tutkiminen ja esiin nostaminen on tärkeää niin että vanhemmalle tulee kokemus siitä, että hän on kyvykäs ja hyvä vanhempi ja että hän pärjää hyvin. Itsemyötätunnon herättäminen auttaa vanhempaa hyväksymään sen, että kukaan ei ole täydellinen vanhempi.


Joskus keskustelukumppanina voi olla ystävä, mutta joskus on ihan hyvä, jo varhaisessa vaiheessa hakea apua ammattilaiselta.94 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page